Kardhiqi
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Kardhiqi

Pouqueville e ka përshkrue hakmarrjen e tmerrshme të Ali Pashës në vitin 1812 kundra kardhiqotëve, të cilët i patën çnderue nanën dhe motrën. Lexuesi pret t’i dalin përpara fytyra e zezë e shkatërrimit, gjakut dhe pajtimit, sepse ç’mund të presi tjetër prej nji qyteti ku të gjithë burrat u vranë brenda një dite dhe gratë e tyne dhe femijët u shitën si skllevër? Po nuk ishte kështu; ai që sot viziton Kardhiqin, do të gjejë 3-4 shtëpi të rrënueme, të gjitha të tjerat banohen prej nipave ose djerhve të të vramëve. Nga kjo katastrofë shpëtoi familja e nji imami prej Kolonje, që përbahej prej 30 frymëve, i çili ishte miku i Aliut. Ky u lejua me punue arat e Kardhiqit, bile mbas disa vjetëve u lanë të lirë me u kthye përsëri në Kardhiq.

Dalngadalë shtëpiat e braktisuna u mbushën me djemt e rritun të të vramëve edhe sot, me pak përjashtime, lulëzojnë të gjitha familjet dhe janë ngritë edhe të gjitha shtëpiat që i ka pasë përpara fshati, ndoshta jd me aq njerëz mbrenda dhe me nji pasuni ma të vogël se përpara. Me qytetet, ashtu si me pyjet, shkatërrimi nuk mundet menjiherë me u zhdukë krejt. Kur zjarri kalon shpejt nëpër nji pyll pishe, i shtymë përpara nga era, kështu që këtu-atje nuk preket' ndonji dru i vjetër, atëherë gjurmët e rrënimit zhduken shpejt. Por edhe sikur zjarri të djegë gjithçka dhe mos të.lejë asnji gja të njomë në pyll, prapëseprapë pranverën tjetër fillojnë të dalin nga toka filizat e njomë.

info@balkancultureheritage.com