Koalicioni antimaqedon
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Koalicioni antimaqedon

Në vitin 356 p.Kr. synimi për të frenuar Filipin, përsëritet me përpjekjet për një aleancë të gjerë antimaqedone. Diodori thotë se "tre mbretër,fqinjë të Maqedonisë, ai i thrakëve, i paionëve dhe i ilirëve u bashkuan kundër Filipit. Këta e shihnin me shqetësim rritjen e fuqisë së tij dhe, meqenëse nuk ishin në gjendje ta përballonin veçmas, u lidhën për ta luftuar së bashku, me shpresën se kështu do t'ia arrinin më me lehtësi qëllimit. Por, ndërsa këta merreshin me grumbullimin eforcave të tyre, Filipi u sul mbi ariniqtë dhe, si i gjeti të papërgatitur e të frikësuar, i detyroi t'u nënshtroheshin maqedonasve.

Njoftimi i Diodorit vërtetohet edhe nga një mbishkrim atik, që përkujton përfundimin e një koalicioni antimaqedon midis Athinës dhe tre mbretërve të përmendur më lart. Në këtë akt zyrtar mbreti i ilirëve quhet Grabo. Midis mendimeve të ndryshme që janë shfaqur rreth figurës së tij, duket më i arsyetuar mendimi që e cilëson Grabon pasardhës të Bardhylit.

info@balkancultureheritage.com