Korkyra
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Korkyra

Në Korkyrë (Korfuz) dëshmohen tre tempuj të drunjtë (shek. VII/VI p.e.s.), prej të cilëve ai i Artemisit (620-580 p.e.s.) është tempulli më i madh arkaik i botës helene. Arkitektura e tij influencoi dukshëm arkitekturën religjioze në Magnia Gracia, Dyrrah dhe Apolloni.

Stilobati i tempullit (22.4 x 47.6 m) qarkohej prej 8 kolonash në ballët dhe 17 në anët. Në mesin e tij gjendej kthina e shenjtë, naosi tepër i ngushtë dhe i gjatë (2.5 x 22 m), me parakthinë (pronaos) në ballë dhe vendin e blatimeve nga pas (opistodomos). Naosi i ndriçuar fare dobët nga hapësira e derës, të çonte drejt shtatores së perëndeshës.I tërë ballii tempullit ishte i gjerë dhe i ngjeshur, në të kundërt me frontonin e ngritur dhe të lartë mesin e të cilit e zë motra e tretë e Gorgonave, Medusa me ikonografi arkaike.

info@balkancultureheritage.com