Kultura
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Kultura

  

Marble statue of Aremis 3rd century BC

Arkitektura e Foinikes përfaqësohet nga modele tipike për arkitekturën epirote, me paralele në atë të Ilirisë së Jugut. Fortifikimi i Foinikes është i ngjajshëm për nga planimetria me atë të Gurëzezës në trevën byline, ndërsa përsa i përket teknikës së ndërtimit është i njëllojtë me atë të Butrotit, Çukës së Ajtojt, Borshit dhe Himarës. Kollonat tetëkëndëshe janë një tjetër element që dëshmojnë për lidhje me trevën byline dhe Apolloninë.

Skulptura eshtë relativisht e rrallë. Në periudhën helenistike përdoret guri i butë gëlqeror me origjinë nga Akrokeraunet, në të cilin janë punuar një shtat i Artemisit, si dhe torsi i një djaloshi me lartësi vetëm 37 cm. Tre koka mermeri të botuara nga Dh. Budina duket se i takojnë shek. III p.e.sonë.

Një numur skulpturash mermeri me kualitet të lartë i takojnë periudhës së Antoninëve. Përfaqësuese është statuja acefale e Artemisit( lartësi 0.85 m), e gjetur gjatë gërmimit të banesës C 11. Me periudhën e Severëve lidhet edhe një kokë djaloshi, punë lokale prej guri gëlqeror.

Qeramika më e hershme e gjetur në nekropol i takon gjysmës II të shek. IV p.e.sonë., por prejardhja e saj është e pasigurtë. Prodhimi vendës fillon në shek. III dhe përsërit tipet e njohura helenistike, apo, më vonë, romake.

info@balkancultureheritage.com