Kultura
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Kultura

Megjithëse nuk ka pasur gërmime arkeologjike, nga Gurëzeza vjen një numur i konsiderueshëm gjetjesh. Qeramika e shek. IV p.e.sonë vjen kryesisht nga Apolonia, ndërsa në shek. 111-11 p.e.sonë ajo i takon prodhimit vendës. Në këtë periudhë veprojnë edhe një numër i madh punishtesh për tjegulla, pronarët e të cilave identifikohen nga vulosja e prodhimeve.

Nga nekropoli i qytetit vijnë disa skulptura e relieve prej guri gëlqeror të Akrokerauneve. Tipike është stelja që paraqet vizitën në varreza (Muzeu Historik, Tiranë. Lartësi 0.61 m). Dy gra dhe një skllav paraqiten gjatë një ceremonie përkujtimore në varrezë, e cila kuptohet nga hermet e dy antarëve të vdekur të familjes.

Njëra prej grave merr një ushqim nga ena që mban skllavi, ndërsa tjetra mban një pëllumb gati për ta lëshuar. Relievi ka qenë realizuar nga një mjeshtër apoloniat, por ceremonia është lokale. Veshjet e grave dhe solemniteti dëshmojnë për një shtresë të lartë shoqërore.

info@balkancultureheritage.com