Kultura
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Kultura

  

Mozaiku i anes veriore të bazilikës së Mesaplik, pranë Amantia.
Gjysma e parë e shekullit të 6 para Krishtit

Shtresa më e hershme e përcaktuar gjatë sondazheve në pjesën më të lartë të qytetit i takon shek. VI p. Kr. dhe lidhet me një vendbanim protourban. Ajo përmban materiale të ngjajshme me ato të Klosit dhe Margëlliçit: qeramikë të prodhimit lokal të punuar pa çark dhe të zbukuruar me vizatim të tipit devollit; qeramikë të importuar, kryesisht kupa korintase dhe jonike.

Një shtresë intensive lidhet me lulëzimin e qytetit në shek. III-II p. Kr. dhe përfaqësohet nga qeramika e tipeve helenistike, e prodhuar nga zejtarët vendës. Një kategori interesante përfaqësojnë amforat e mëdha, të përdorura në nekropol, që kanë një interpretim lokal të formës, si dhe zbukurim krejt formal me figura të kuqe, apo aplikim relievesh.

info@balkancultureheritage.com