Kultura
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Kultura

Gjetjet më të hershme nga Amantia, qeramikë dhe figurina bronzi, i takojnë shek. VI p.e.sonë dhe lidhen me një vendbanim protourban. Muri rrethues i Amantias lidhet tipologjikisht me atë të Mavrovës, Matohasanajt, Klosit dhe, përgjithësisht me fortifikimet e zonës epirote-akamane të shek. V p.e.sonë. Nekropoli ka dhënë materiale që datohen në çerekun I të shek. IV p.e.sonë. nga gjetja e enëve me piktura të kuqe të prodhimit të Magna Grecias si dhe të enëve prej bronzi me origjinë korintase.

Atlet Figurinë prej bronzi nga Amantia. Rreth 480 p.e.sonë

The silver ornaments of this period are of local production and repeat the local models of the 15th century. VI p.e.sonë. During the century. III-II p.e.sonë. all pottery production comes from local workshops. A large number of locally made bronze figurines, which represent mainly athletes, also belong to this period.

Boksier. Figurinë prej bronzi nga Amantia shekulli IV p.e.sonë.

Relievi lokal i shek. III-II përfaqësohet nga paraqitja e Panit, ose Priapit të ulur, që mban një comucopia, në shoqërinë e nymfave.

Në shek. I-II dëshmohen skulpturat prej mermeri nga frontoni i tempullit të rindërtuar të Afërditës. Nga kjo periudhë vjen një shtat i vogël prej mermeri i Asklepit dhe një tors i Dionisit.

Atlet Figurinë prej bronzi nga Amantia shekujt III-II p.e.sonë.

info@balkancultureheritage.com