Kultura dhe arti
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Kultura dhe arti

Pani i dehur. Figurina prej bronzi e gjetur afër Butrintit shek III para Krishtit
Këmba e vazos së madhe prej bronzi në formën e një sfinksi
shekulli i 3-të para Krishtit

Shekujve të parë pas themelimit, kur Butroti ishte nje emporion i Korkyrës, i përket relievi i luanit që ha kokën e një demi, i ripërdorur mbi Portën e Luanit. Ai ka qenë punuar në një bllok gëlqeror lokal dhe ishte pjesë e një frizi të një monumenti, i cili gjendej në akropolin arkaik.

Gjatë periudhës së Koinonit të Prasaibëve, megjithë ndërtimet e karakterit monumental në agora, nuk janë dëshmuar vepra arti. Kjo periudhë është pak e njohur edhe përsa u përket prodhimeve artizanale.

Periudha e kolonisë romake përfaqëson edhe kohën e lulëzimit të kulturës në Butrot. Zbukurimi i monumenteve publike solli në qytet një numër të konsiderueshëm skulpturash të cilësisë së lartë. Për këtë ndikoi edhe patronazhi mbi Butrotin i familjes perandorake të Jul-Klaudëve. Pjesa më e madhe e skulpturave i takon periudhës së kësaj dinastie, por cilësia e tyre ruhet gjatë gjithë shek. I m. Kr. deri në mesin e shek. II të shek. II.

Në repertorin e skulpturave të zbuluara në Butrot mund të rreshtojmë:

Pani i dehur (Muzeu Arkeologjik, Tiranë. Bronz, lartësia 17 cm). Figurina prej bronzi është gjetur rastësisht pranë Butrintit. Perëndia identifikohet nga trupi i zhveshur me këmbë dhije, mjekra dhe flokët e shpupurisur dhe veshët e zgjatur. Në dorën e majtë mban shkopin e bariut, ndërsa dora e djathtë përmbys kupën, për të parë pikat e fundit të verës. Pamja e fytyrës tregon gjendjen e tij të dehur si shoqërues i gostive dionisiane. Pani ishte i lidhur në mitologjinë lokale me liqenin e Butrotit, por edhe me kultin e nëntokës në besimet ilire-epirote. Datohet në shek. III p. Kr.

info@balkancultureheritage.com