Libri VI
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Libri VI

Por kur nata iku

Një re ia mori shkëlqimin ditës dhe detrat pak nga pak

u tronditën deri në thellësi, dhe ua lëvizi Kerauninë varkëtarëve.

Prandaj anijet filluan të rrëmbehen dhe deti i shqetësuar flotën

e vuri në lëvizje; dhe me erë dhe përkrahjen e valëve

u avit dhe çengelat në rërën e Palestës hodhi .

Fusha e parë pa se prijësat zunë vend në shatore afër njëri-tjetrit

dhe këtë /tokë/ i shpejti Genus dhe Apsi i qetë

e rrethojnë me brigje. Që të kalojnë anijet në Aps

bëhet shkaktare një baticë të cilën me pabesi e tërheq një valë e lehtë.

Por në Genus, bomat herë të shkrira prej diellit, herë prej shiut

derdhen: As njëri, as tjetri nuk lodhen me një rrjedhje të gjatë,

por kur i afrohen bregut nuk shohin veçse fare pak vende.

info@balkancultureheritage.com