Lufta Gale
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Lufta Gale

Ai vetë /Jul Cezari/, mbasi mori fund kuvendi i Galisë Çisalpine, u nis për Iliri, sepse kishte dëgjuar se pjesa kufitare e kësaj province po plaçkitej nga pirustët. Si arriti atje, i urdhëroi qytetet që t'i jepnin ushtarë dhe i detyroi të mblidheshin në një vend të caktuar. Pirustët, me të marrë vesh këtë lajm, dërguan tek ai delegatë për t'i parashtruar se asnjë nga ato gjëra s'ishin bërë me vendim të popullit dhe se ishin të gatshëm t'i shpërblenin me çdo mënyrë dëmet. Si i pranoi kërkesat e tyre, Cezari urdhëroi që t'i jepeshin pengje dhe i detyroi që t'i sillnin në ditën e caktuar; dhe po të mos vepronin ashtu, u deklaroi se do ta ndëshkonte vendin e tyre me luftë. Mbasi pengjet u dorëzuan në ditën e caktuar, sikundër kishte dhënë urdhër, emëroi gjyqtarë nëpër qytete për të çmuar dëmet dhe për të caktuar dëmshpërblimet.

info@balkancultureheritage.com