Marrja e Bagdadit nga Shahu i Iranit
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Marrja e Bagdadit nga Shahu i Iranit

Bekir Subashë i Bagdadit vrau valiun (guvematorin) e Bagdadit, Jusuf Pashanë, dhe mori drejtimin e provincës në kundërshtim me Stambollin. Për këtë arsye, një forcë ushtarake nën drejtimin e Hafëz Pashait u dërgua në Bagdad për tu marrë aty me situatën që po përkeqësohej. Ndërkohë, Bekir Subashë kërkoi ndihmën e Shahut, por Hafëz Pasha me mendjemprehtësi ia konfirmoi atij pozitën që kishte, për të shmangur ndërhyrjen iraniane në çështjet e brendshme të osmanëve. Edhe pse Shahu i Iranit kishte mbërritur me ushtrinë e tij në Bagdad, Bekir Subashë nuk e pa të nevojshme të bashkëpunonte me të. Ai, megjithatë, i kërkoi falje Shahut dhe i dërgoi atij disa dhurata duke u përpjekur ta bindte që të tërhiqte forcat ushtarake nga Bagdadi. Por, Shahu vendosi ta shfrytëzonte këtë rast dhe rrethoi qytetin. Për më tepër, ai fitoi dhe mbështetjen e Mehmedit, djalit të Bekir Subashit, duke e mashtruar atë me premtimin se ai do të merrte vendin e babait të tij. Mehmedi e ndihmoi duke i hapur portën e kështjellës dhe forcat perse hynë në qytet. Ata i shkaktuan qytetit dhe popullit mizori të shumëllojshme duke përfshirë këtu edhe përndjekjen e popullsisë sunnite, dhe vrasjen e Mehmedit dhe babait të tij.

info@balkancultureheritage.com