Mbishkrimi i Mark Lolianit
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Mbishkrimi i Mark Lolianit

Nga porta nr.5, një rrugë tërthore faqes së kodrës të çon për në fshatin Klos, ku gjenden rrënojat e një qyteti të hershëm bylin, ndoshta Nikajës. Rruga kalon poshtë shkëmbinjve të thiktë, ku ka qenë gdhendur një mbishkrim i madh latin. Faqja e shkëmbit ka qenë rrafshuar në formën e një tabula ansala, me përmasa 2,03 m x 3,05 m.

Mbishkrimi ka qenë skalitur në emër të qytetarit romak të Bylisit, Mark Loliani, i cili me shpenzimet e veta pati ndërtuar një rrugë për karroca nga kolonia e Bylisit për në Astacia, duke kaluar në vende të thyera e të rrezikshme dhe duke kapërcyer në një urë lumin Argias. Ende nuk janë dëshmuar gjurmë të kësaj rruge dhe as të urës që përmend mbishkrimi. Karl Patsch, në komentin e tij për mbishkrimin mendonte se lumi Argias duhet të ketë qenë Gjanica. Ai e ka datuar mbishkrimin rreth vitit 150 m.Kr.

info@balkancultureheritage.com