Metaq
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Metaq

(Fshati Metoq, rrethi Sarandë). Në qafën e Gjashtë, në krahun e djathtë të rrugës Sarandë-Delvinë, në një nga kodrat e fshatit Metoq, Ugolini kishte parë dy tempuj të kohës klasike. Gjatë vizitës që bëmë ne në këtë vend, mundëm të përcaktojmë njërin prej tyre. Mbi sipërfaqen e kodrës duken gjurmët e tempullit të ndërtuar me bloqe gurësh të mëdhenj’ të të punuar mirë nga të katër faqet e anëshme dhe të gufmuar nga faqja frontale. Bloqet e gurëve janë të vendosura në të thata dhe të puthitura mirë njëra me tjetrën.

Trashësia e murit është e berabartë me trashësinë e blokut të gurit 0.90 m; kurse lartësia e ruajtjes së tij arrin deri në 1.30 m. Tempulli ka një planimetri katërkëndëshe me përmasa 10x10 m. Gjurmë muresh duken edhe rreth tempullit, të cilat me sa duket kanë lidhje me të. Në sipërfaqen e kodrës takohen fragmente enësh të ndryshme si vegje dhe funde amforash helenistike dhe romake.

info@balkancultureheritage.com