Muret rrethuese
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Muret rrethuese

  

Muret rrethuese

Fortifikimet e qytetit antik përfaqësojnë monumentin më të majtur dhe më mbresëlënës . Ato kanë një gjatësi prej 4.700 m dhe përfshinin një sipërfaqe prej rreth 66 ha, që shtrihej në rrafshin e kurrizit të kodrës dhe zbriste deri në mesin e shpatit-perëndimor të saj.

Në periudhën e parë, e cila datohet në fillim të shek. IV p. Kr, fortifikimi ka planimetrinë tipike katërkëndëshe, të vendosur në shpatin e kodrës, me zgjërimin e krahëve të murit në kurrizin e kodrës. Kjo formë e planimetrisë, e dëshmuar edhe në qytetin antik të Gurzezës, i krijoi Ugolinit përshtypjen e një akropoli, të cilin ai e pat plotësuar me muret e tarracimit të banesave. Në një periudhë të dytë, rreth mesit të shek. IV p. Kr., ka qenë shtuar edhe euhorion-i, në formën e një trekëndëshi, i cili i bashkëngjitej brinjës perëndimore të mureve rrethuese të qytetit. Nuk ka një dallim të dukshëm midis dy periudhave, që karakterizohen nga linjat e gjata, me kthesa të shumta të mureve të përforcuara nga bastione, ku ende mungojnë kullat. Ugolini kishte përcaktuar tetë porta, nga të cilat ajo nr. 5 rezultoi të ishte hyrja në tarracën e banesës me peristil. Porta nr. 7, e vendosur në mesin e murit jugor të qytetit, i përket tipit me korridor tërthor me gjerësi 2.70 m. Ruhet më mirë porta nr. 8, rreth 200 më në lindje përgjatë të të njejtit mur. Korridori i saj, me gjatësi 8 m dhe gjerësi 3.50 m, përforcohej nga dy bastione me përmasa të barabarta 7.10 x 8 m. Dera e drunjtë ka qenë vendosur 5 m në thellësi të korridorit dhe mbulohej me harqe, të cilat mbanin një kullë, njëlloj si në Bylis.

Teknika e ndërtimit është e njëllojtë për të gjithë fortifikimin dhe është përcaktuar nga nxjenja e blloqeve në vend, nga shtresat shkëmbore gëlqerore. Si rrjedhim zotëron muratura katërkëndëshe me rreshta me lartësi të ndryshme, disa herë me blloqe me përmasa gjigande.

Në murin lindor, që zbret në faqen e kodrës, muratura është poligonale.

info@balkancultureheritage.com