Muri rrethues
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Muri rrethues

Muri rrethues

Muri rrethues e qarkon plotësisht rrafshin, në linja të drejta me thyerje të rralla në kënd të drejtë, ose të gjerë, dhe me pak bastione. Janë përcaktuar vetëm pesë hyrje, katër prej të cilave lidhen me pjesën qëndrore të rrafshit, ku gjendej edhe agoraja.

Në gjatësinë prej 2200 m dallohen dy periudha ndërtimi. E para karakterizohet nga përdorimi i blloqeve gëlqerore me forma trapezoidale e poligonale me faqe të sheshtë dhe shkallëzimi i vazhdueshëm i rreshtave në fasadë. Ajo ngjan me murin e hershëm të Klosit dhe datohet në mesin e shek. V p.e.sonë Periudha e dytë është realizuar me muraturë katërkëndëshe izodomike, me rreshta me lartësi 0.60 m (dy këmbë antike), njëlloj si muri i periudhës së parë të Bylisit, që datohet në gjysmën I të shek. IV p.e.sonë.

Periudhës së parë i takojnë të gjitha bastionet, si dhe një hyrje e harkuar në anën jugperëndimore. Gjatë periudhës së dytë kanë qenë rindërtuar pjesa më e madhe e hyrjeve të qytetit dhe janë shtuar hyrje të reja. Hyrja nr. 6 ka qenë futur në një kthesë të murit të periudhës së parë dhe ka një korridor me gjerësi 2.70 m dhe gjatësi 8.55 m, i cili mbulohej nga një kullë mbi harqe, njëlloj si në hyrjet e Bylisit. Amantia ka qenë rifortifikuar gjatë periudhës së sundimit të Justinianit I (527-565).

info@balkancultureheritage.com