Muri rrethues
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Muri rrethues

Muri rrethues i qytetit antik në Klos. Gjysma e dytë e shekullit V p.e.sonë.

Qyteti antik ka qenë ndërtuar në një kodër me shpate të pjerrëta në tri anë dhe i lidhur me një qafe me kodrën mbi të cilën ngrihej Bylisi. Muri rrethues me një gjatësi 1850 m e qarkon plotësisht kodrën në një sipërfaqe prej 18 ha, duke ndjekur linjën e terrenit.

Muri, nga më të hershmit e fortifikimeve qytetare ilire, ka trashësi 3 m - 3,5 m. Ka qenë ndërtuar me blloqe të mëdha guri gëlqeror me forma poligonale e trapezoidale në murin e periudhës së parë (gjysma II e shek.V p.Kr.) dhe kuadratike në fazën e dytë (mesi i shek.IV p.Kr.). Qyteti ka vetëm një hyrje kryesore, të vendosur në një kthesë kënddrejtë të murit, në drejtim të qafës që e lidh me zonën përreth. Korridori i hyrjes ka gjerësi 3.60 m dhe gjatësi 4.75 m. Kalimi drejt hyrjes mbrohej nga një bastion me ballë 9.90 m, ndërsa dy bastione të tjera gjenden në anën veriore, më të ekspozuar ndaj sulmeve.

info@balkancultureheritage.com