Muri rrethues i akropolit
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Muri rrethues i akropolit

Pjesë e fasadës së murit arkaik të Kalivo shekulli VI para Krishtit

Pothuaj e gjithë linja e fortifikimeve të periudhave të ndryshme në akropol mbështetet në fortifikimin e shek. VII dhe V p.Kr. Pjesa më e ruajtur e murit të shek. V p. Kr. gjendet në mesin e anës verilindore të kodrës, ku ruhet edhe një hyrje me gjerësi 2.30 m. Ky mur dallohet nga linja zigzage dhe blloqet e mëdha gëlqerore të punuara trashë. Më tej, drejt lindjes, mund të ndiqen edhe gjurmët e një muri më të hershëm, me teknikë më primitive, të datuar nga fundi i shek. VII p.Kr.

info@balkancultureheritage.com