Naiskoset e Dionas dhe Themisit
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Naiskoset e Dionas dhe Themisit

Naiskoset e perëndive Titanide paraindoeuropiane Diona dhe Themis, janë të orderit jonik, të tipit prostil dhe tetrastil, me 4 kolona në ballë. Të dy ata janë të ngjashëm me fazën e 3. të orakullit, anash të cilit ndodhen dhe si të tillë datojnë rreth vitit 218 p.e.s., pas fitores me Etolët. Përmasat e tyre janë të njëjta (Diona 6.35 x 9.85 m, Themisi 6.25 x 10.3 m) dhe proporcionet dhe struktura po e njëjtë. Të dy përbëhen prej naosit, kthinës së shenjtë me planimetri katrore, dhe pronaosit, parakthinës. Në tempullin e Dionës ruhet edhe një altar i brendshëm. Muret me orthostatë të vendosura brinjas drejt e mbi truall dhe kolonat, janë patinuar para lyerjes me llaç me pluhur mermeri.

info@balkancultureheritage.com