Nekropoli
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Nekropoli

Nekropoli antik i Foinikes shtrihej në anën perëndimore të kodrës, në pjesën ku shpati i saj kalonte drejt fushës. Nga gërmimet janë zbuluar tre rrugë me gjerësi 3.50- 4 m, të cilat përshkonin nekropolin nga lindja në perëndim.

Varret më të hershme që i takojnë gjysmës II të shek. IV p.e.sonë janë me uma, amfora, të vendosura në një arkëz tjegullash. Në gjysmën I të shek. III p.e.sonë, zotërojnë varret në formën e arkave të ndërtuara me pllaka. Varrimet janë me trap, me kokë nga juglindja dhe i vdekuri mban në gojë obolen e Karontit. Në gjysmën e dytë të shek. III arkat janë përgjithësisht prej tjegullash të plota. Shfaqen edhe varret me dhomëz prej tullash, të mbuluara me qemer prej tullash sektoriale, të njohura nga trevat amante dhe byline. Për periudhën romake mbizotërojnë varret me vendosje trapi dhe mbulesë tjegullash në formë çatie, si dhe varrimet me uma. Tipike për këtë kohë janë oborret e rrethuara funerare, që shërbenin për varrimet familjare dhe zhvillimin e ceremonive.

info@balkancultureheritage.com