Nekropoli
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Nekropoli

Në jugperëndim, jashtë mureve rrethues ndodhej nekropoli. Prej tij njihet një varr monumental dhe 13 varre të thjeshta, tip arke. Varri monumental ka planimetri drejtkëndëshe dhe një mjedis të vetëm (9,4 x 6 m). Përjashtuar anën jugore, në drejtim të rënies së terrenit, varri ndodhet pjesërisht nën tokë. Dhoma sepulkrale (2,85 x 2,85 x 2,93 m) mbulohet me qemer. Në dhomë të çonte korridori (3,6 x 1,2 m) me 7 këmbë shkallë, në fundin e të cilit ndodhej porta kullsë e gurtë e cila imitonte dyert e drunjta të shtëpive. Në tri anët përkundrejt hyrjes gjendeshin sofatet sepulkralë.

Muret e dhomës (0, 50 m), të ndërtuar me blloqe të latuar, janë suvatuar me llaç hidroizolues gëlqereje me pluhur tjegullash dhe lyer bojëkafe dhe bojëqielli. Dyshemeja mbulohet me një mozaik polikrom me zaje lumi dhe copa tjegullash pa motive.

Muratura është izodomike (0,50 m), me blloqe me faqe të rrafshëta, e pajisur në skajet me vijë peshimi. Në anën e lirë nga jugu muratura shkallëzohet nga 1,4 në 0,5 m. Në tre anët e tjera dhoma sepulkrale qarkohet nga një kanal i mbyllur (1,9 x 0,6 m) për drenazhimin e ujërave nga shpati. Me këtë kanal lidhet dhe një dritare (0,4 x 0,4 m) për ventilimin e dhomës.

info@balkancultureheritage.com