Nekropoli
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Nekropoli

Bylisi nuk ka një nekropol të vetëm, por parcela të veçanta të vendosura pranë të gjitha hyrjeve të qytetit. Parcela më e hershme ka qenë krijuar pranë portës nr. 3 dhe përmban varre të mesit të shek. IV p. Kr. Ato kanë formë arke të ndërtuar me pllaka të mëdha prej guri gëlqeror të latuar, të ngjashëm me varret e shek. IV në Foinike. Një parcelë nekropoli me varre të ngjajshëm është gërmuar edhe pranë portës 5.

Gjatë shek.III p.Kr. u ndërlua një nekropol monumental pranë portës nr. 4 me varre katërkëndësh të thelluar në shkëmb në drejtimin lindje - perëndim. Varrimi bëhej me trup dhe shoqërohej kryesisht nga enë qeramike të thjeshta të prodhimit vendës. Dy varre i takojnë tipit me një kthinë katërkëndëshe të thelluar në shkëmb dhe të mbuluar me qemer, të njohur edhe në nekropolet e Amantias, Borshit, Selcës së Poshtme, Përsqopit, Petrelës etj. Një parcelë tjetër e nekropolit të shek. III p. Kr. ka qenë vendosur pranë portës nr. 6, ku janë përdorur stela vertikale të tipit apoloniat. Disa prej tyre janë ripërdorur në periudhën romake, me mbishkrime latine si janë fshirë emrat e vjetër.

info@balkancultureheritage.com