Nikaia
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Nikaia

Nikaia (Klosi/Fier), ndodhet në mes të territorit të bashkësisë Byline. Që nga shek. VI p.e.s. kur u krijua dhe deri nga fundi i shek. IV p.e.s. kur ajo lindi qytetin bijë Bylis, Nikaia ishte qendër e kësaj bashkësie. Qyteti kurorëzon një masiv shkëmbor 285 m të lartë nga yloor-i (Vjosa). Masivi ka shpate mjaft të pjerrëta, të lakuara lart në një kësulë të butë sferike, të përshtatshme për banim. Buzët e kësulës, para se të thyhen në rrëpirë, rrethohen me mure mbrojtëse, me blloqe të stërmëdha, të latuara por vrazhdët. Arkitektura ushtarake pa kulla e dhëmbëzime dhe gjetjet arkeologjike, e datojnë qytetin në kapërcyellin shek. VI/V p.e.s.

Muret rrethuese e ndjekin terrenin me vija të drejta por të thyera, duke krijuar një fortifikim trapezoidal me sipërfaqe 18 ha. Hyrja e tij kryesore ndodhet në verilindje, ku nis një rrugë njëkilometërshe drejt qytetit bijë Bylis.

Struktura urbane konsiston në një seri prej V/VI brezaresh unazore, koncentrike me qendrën e kupolës. Buzë brezareve vijonin rrugë unazore dhe pas tyre renditeshin ndërtimet e ndryshme, sociale a banesa. Gjurmët tregojnë se ky sistem ndërpritej nga rrugë rrezore të tufezuara në qendër.

Ndërsa brezaret afër qendrës u përkisnin ndërtimeve publike (teatri, shëtitoret), banesat shtriheshin unazave të mëtejshme, duke arritur deri në periferi ku respektonin intervallumin, hapsirën e lirë mes banesave dhe murit rrethues, pa u mbështetur tek ky i fundit.

info@balkancultureheritage.com