Nje bime magjike
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Nje bime magjike

Ne Shqiperi me thoshin se atje rritet nje bime me vlere shume te madhe. çdo gur ose hekur qe e prekje me nje gjethe te saj, menjehere behej cope-cope. Per ata qe kishin zakon te vidhnin, kjo eshte jashtezakonisht e dobishme. Tere veshtiresia qendron se si ta gjesh ate; vetem breshka e di se ku rritet ajo. Per kete arsye, ju duhet te kerkoni vendin ku i ka vezet breshka dhe, pasi t’i keni gjetur, te beni nje mur te vogel prej guri rreth tyre. Paskesaj, duhet tepritni deri sa breshka nene te vije qe te shohe vezet e saja. Kur te shikoje murin, do te zemerohet shume, sepse e di se te vegjelit e saj nuk do te jene ne gjendje te ngjiten siper tij e te dalin, keshtu qe do te ngordhin. Ajo e godet murin me koke dhe e shtyn me putrat e saj dhe, atehere kur e kupton se perpjekjet e saj jane te kota, niset te kerkoje bimen. Ne kthim ajo mban nje gjethe ne goje, me te cilen prek murin qe shembet menjehere. Atehere ju e mermi vesh se kjo eshte bima qe ka vetine ne ijale. Nganjehere, kuajt me pengojce ne kembe, duke kullotur bar ne mal, prekin kete bime me pengojcen e tyre qe keputet menjehere dhe atehere kali merr vrapin. Sigurisht, kjo mund te jete edhe pune e hajduteve te kuajve, megjithate, s’ka dyshim, se, nganjehere, kjo ngjet per shkak te bimes ne ijale. Tregimin per breshken une e kam degjuar ne shume vende sepse psbte shume e perhapur. Shumekush njihte ndonje njeri qe ia kishte amtur te gjente bimen e mesiperme, megjithate, une nuk e takova nje te tille.

Ne te gjitha keto tregime per magjite dhe aftesite per te here magji, eshte e qarte se kemi te bejme me mbeturina te besimeve dhe te praktikave te nje te kaluare te target. Megjithate, ne ate kohe te lashte, kane luajtur nje rot te madh ne Ballkan. Thesalia ishte enjohurpermagjistarete saj.

Valet e pushtimeve te njepasnjeshme kane pershkuar Ballkanin. Romaket sollen perendi te reja dhe pastaj u shfaq krishterimi; dhe, ndersa ky po luftonte qe te zinte vend mire, ndodhi perleshja me mitraizmin i cili, per pak, e permbysi ate. Sllavet pagane vershuan duke shkelur njesoj si mbi te vjetrat ashtu edhe mbi te rejat dhe, para se te zhvillohej dhe te merrte nje forme te qendrueshme nj e rend i ri i gj erave, ia arriten turqit me te tjera besime e praktika akoma. Sa binte pak vrulli i nje batice, mbi siperfaqe shfaqeshin majat shkembore te besimeve parahistorike. Qdo vale, gjate terheqjes zbatices ka lene mbeturinat e veta, por asnjera nuk ka mundur ta mbuloje plotesisht ate bazament shkembor.

info@balkancultureheritage.com