Nora e Kelmendit
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Nora e Kelmendit

Nora e Kelmendit është një figurë legjendare në Malësinë e Veriut. Ajo është e njohur për trimërinë e saj. Sipas një legjende (me disa versione), një komandant osman, në shekullin e shtatëmbëdhjetë, i quajtur Vutsi Pasha nga Bosnja, kishte pushtuar Kelmendin me trupat e tij. Atje, atij i ra në sy Nora e bukur dhe kërkoi që nëse ajo do t’i dorëzohej si dashnore, ai do ta tërhiqte ushtrinë. Nora iu dorëzua pashës, por fill pastaj ajo e theri me kamë, duke e sakrifikuar veten për lirinë e Kelmendit.

info@balkancultureheritage.com