Numizmatika
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Numizmatika

Monedhat më të hershme prej bronzi të prera nga qyteti i Foinikes i takojnë vitit 167, kur krijohet Koinoni i Kaonëve rreth Foinikes. Ato kishin në faqe figurën e një demi dhe monogramin XA, që i referohej kaonëve, ndërsa në shpinë dy kallza gruri brenda një kurore dafine.

Midis 167- 148 p.e.sonë. priten edhe tipet:

Koka e Zeusit / Rrufe brenda një kurore; legjenda e qytetit.

Koka e Artemisit / Majë heshte; legjenda e qytetit.

Në periudhën 44-27 p.e.sonë. u prenë tipet:

Koka e Zeusit; legjenda e qytetit / Palmë; emri i nëpunësit

Legjenda e qytetit / Palmetë; emri i shkurtuar i nëpunësit

Monedha autonome të Foinikes u prenë edhe me emrat e perandorëve Neron (54-68) dhe Traian (98-117).

info@balkancultureheritage.com