Nymfeu
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Nymfeu

Nymfeu

Nymfeu, përveçse një ndërtim dekorativ, ishte njëkohësisht një depo shpëmdarjeje uji. Si i tillë ai u ngrit në pikën ku akuadukti i ndërtuar që në kohën e Augustit dhe Neronit, kaloi kanalin nëpërmjet një ure, për t’u futur në Butrot në gjysmën I të shek, II m. Kr, këmbët e harqeve që ndiqen pa ndërprerje nga burimet pranë fshatit Xarë nëpër fushën e Vrinës, si dhe një depozitë e madhe uji në afërsi të kanalit. Ndërtimi i këmbëve të ujësjellësit ka qenë bërë me opus mixtum. Akuadukti në monedhat prej bronzi të Butrotit të periudhës së Augustit dhe Neronit lidhet me kohën e ndërtimit të monumentit. Në fillim të shek. II m. Kr. ai e kaloi kanalin nëpërmjet një ure, duke fumizuar qytetin e Butrintit.

info@balkancultureheritage.com