Oborri i fortifikuar
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Oborri i fortifikuar

Pamje e banesës A me oborr peristile, mesi i shekullit III p.e.s

Ekstremi verior i mureve rrethuese të Bylisit, si pjesa më e ekspozuar ndaj sulmeve të mundshme të armikut ka qenë përforcuar me një bastion katërkëndësh me gjatësi 15,50 m dhe gjerësi 4,95 m. I parashikuar për vendosjen e litobolëve. bastioni mbronte nga afër një portë ballore. Korridori i saj me gjatësi 7.38 m dhe gjerësi 3,70 m mbulohej nga një kullë e ngritur mbi harqe, e ngjashme me atë të qytetit antik të Beratit.

Gjatë luftave romake-maqedone që u zhvilluan edhe në territorin bylin në vitet 219 - 167, para hyrjes ka qenë shtuar një oborr i fortifikuar trekëndësh me një kullë të rrumbullakët me diametër 9,60 m, me parete të trefishta, që siguronin qëndrueshmërinë e saj ndaj goditjeve të litobolëve. Sipas një mbishkrimi kjo pjesë e murit ishte ndërtuar nga tributi i luftës.

 

info@balkancultureheritage.com