Odiseja
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Odiseja

Libri XIV

U ënda për nëndë ditë, kurse në natën e dhjetë të zezë,

vala e madhe më shtyu në tokën e thesprotëve.

Këtu më priti mbreti i thesprotëve Feidoni

hero e bujar; i biri i tij i dashur erdhi

të më marri në shtëpi, të dërmuar nga të ftohtit e nga lodhja,

pasi më ngriti më çoi në pallatin e të jatit

ku më dha të dyja, këmishë dhe mantel.

Këtu unë dëgjova për Odiseun; kurse ai [mbreti] thoshte

se e priti dhe u suall bujarisht me të kur kthehej në atdhe,

më tregoi të gjitha pasuritë që Odiseu kishte grumbulluar

bakrin, arin dhe hekurin shumë të punuar.

Një pasuri që mjaftonte për të mbajtur etër e bij për dhjetë breza;

Kaq gjëra të çmueshme gjendeshin në pallatin mbretëror.

Dhe thonte se në Dodonë kishte shkuar për t'u këshilluar me hyun

dhe për të dëgjuar nga lisi i gjatë fallxhor mendimin e Zeusit

në se duke u kthyer në tokat pjellore të Ithakës së tij,

pas një kohe të gjatë, të tregohej apo jo se kush ishte.

Libri XIX

Unë tani mora vesh kthimin e Odiseut;

diku, në tokat pjellore të thesprotëve

jeton dhe sjell thesare të shumta dhe të çmueshme

Kështu më tha mbreti i thesprotëve Feidoni,

i cili pasi u bëri fli perëndive të pavdekshëm

kishte pregatitur një anije të shpejtë dhe bashkë me njerëz e kishte nisur

Për të fuar Odiseun në atdheun e tij.

Por mua më përcolli më përpara, me që rastësisht erdhi një anije

thesprote, e cila lundronte për në Dulihin e pasur me grurë.

Por më parë ai më tregoi pasuritë që Odiseu kishte mbledhur,

me të cilat mund të mbahet një familje për dhjetë breza;

Kaq gjëra të çmueshme gjendeshin në pallatin mbretëror.

Pastaj thonte se kishte vajtur në Dodonë për t'u këshilluar me hyun

dhe për të dëgjuar nga lisi i gjatë falxhor mendimin e Zeusit,

në se duke u kthyer në atdheun e tij,

pas një kohe të gjatë, të tregonte ose jo se kush ishte.

info@balkancultureheritage.com