Origjina ilire
Qyteti antik
~Foustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Roma Mbretërore
~Shaban Dervishi
Republika e hershme
~Shaban Dervishi
Zgjerimet e para të Romës (753 – 350 para Jezu Krishtit)
~Akademia e Shkencave e Shqipërisë, Instituti i Arkeologjisë
V
XV
XX
Shqipëria Arkeologjike
~Muzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit

Origjina ilire

Në të njëjtën linjë është edhe pikëpamja për origjinën ilire të etruskëve. Përfaqësuesi më me emër i kësaj pikëpamjeje është albanologu francez Zaharia Majan, mjaft i njohur në fushën e etruskologjisë.

Në dy veprat më të rëndësishme që ia ka kushtuar çështjes etruske:"Fundi i misterit etrusk" dhe “Etruskët filluan të flasin”, Zaharia Majan përpiqet të mbrojë dhe të vërtetojë, jo pa argumente, tezën se etruskët ishin ilirë që erdhën në Itali nga Azia e Vogël.

Majani thekson me foreë faktin se, rreth vitit 1300 p.e.s., Azia e Vogël popullohej nga dardanë, frigjianë, turshë etj. Veçanërisht këta të fundit, domethënë etruskët, ai i quan si degë të trungut gjenetik ilir të dardanëve.

Gjithmonë sipas Majanit, aty nga viti 1220 p.e.s., që i bie një dekadë më vonë pas mbarimit të Luftës së Trojës, të shtyrë nga zia e bukës, turshët e braktisën pothuajse përfundimisht Azinë e Vogël.

Në valën e shpëmguljes masive, ata u bashkuan me turmat e tjera të të ashtuquajturve “popuj të detit” dhe nën udhëheqjen e prijësit të tyre, Tirenos, u drejtuan për në Itali. Këtu, ata u vendosën në Etruri, që banohej nga fiset ilire të umbrëve, të cilët i nënshtruan.

info@balkancultureheritage.com