Origjina pellazge
Qyteti antik
~Foustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Roma Mbretërore
~Shaban Dervishi
Republika e hershme
~Shaban Dervishi
Zgjerimet e para të Romës (753 – 350 para Jezu Krishtit)
~Akademia e Shkencave e Shqipërisë, Instituti i Arkeologjisë
V
XV
XX
Shqipëria Arkeologjike
~Muzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit

Origjina pellazge

Burimin e kësaj teorie e gjejmë te shkrimtari grek i lashtësisë, Helaniku nga Mitilena. Ai i identifikonte etruskët me pellazgët. Sipas tij, pellazgët, në fund të mijëvjeçarit të II p.e.s. u larguan nga Greqia, por shton gjithashtu se pellazgët u detyruan të iknin nga Greqia, për shkak të dyndjes së fiseve helene dhe, para së gjithash, të akeasve, si dhe prej dhunës që ushtruan ata ndaj tyre.

Sipas Helanikut, pasi lanë Greqinë, pellazgët u instaluan fillimisht në grykëderdhjen e lumit Padus të Gadishullit Italik. Më pas u përhapën edhe nëpër krahina të tjera të këtij gadishulli.

info@balkancultureheritage.com