Perandoria Romake
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Perandoria Romake

~Marshall Cavendish

Satutje bronzi, e shek. 5 p.e.sonë më vonë janë shtuar Romulus dhe Remus
Bota Romake.
Pikturë murale e shekullit të parë të erës sonë përshkruan heroin e plagosur
Enea, pasuesit e të cilit besohej se ishin paraardhësit e Romakëve.
Skulpturë e shek. XVII tregon Enean heroin romak, dhe babin e tij të moshuar.
Kjo afresk nga shekulli 14 i erës sonë përshkruan ekzekutimin e Rea Silvia,
nënës së Romulus dhe Remus
Kjo pikturë, e artistit francez Jacques Louis David (1748-1825)
Sipas legjendës, Numa Pompilius ishte mbreti i dytë i Romës. Ai është
përshkruar këtu në një prerje druri të shekullit të XVI-të..
Kjo pikturë e shekullit të 16-të nga Perino del Vaga përshkruan Tarquin
krenarin duke themeluar tempullin e Jupiterit në Kodrën e Kapitolinës
Pozicioni i Romës në lumin Tiber e lidhi qytetin me portin e Ostia dhe lidhja
lehtësoi zhvillimin e Romës si një qytet
Kjo faltore për perënditë shtëpiake u gjet në qytetin e Pompeit
Kjo urnë në formën e një kasolle u bë nga njerëz të kulturës Villanovan, të cilët
ishin paraardhës të Romakëve dhe jetonin në Italinë qendrore.
Në këtë ilustrim të shekullit të 18-të të erës sonë, një kamxhik romak mbart fasces,
një sëpatë që përmbahet në një tufë shkopinjsh.
Circus Maximus u përdor për gara karrocash në republikën e hershme.
Curia në Forum Romanum ishte vendi i takimit të senatit Romak
Këto shpata hekuri dhe helmeta prej bronzi janë bërë nga Keltët dhe datojnë në
shekullin e tretë pes. Një shekull më parë, një ushtri kelte kishte plaçkitur Romën.
Kjo gdhendje e shekullit të 18-të në erën e erës sonë përshkruan katër luftëtarë samnitë.
Samnitët.
Pirro i Epirit
Ky amfiteatër ndodhet në Ostia, porti antik i Romës. Në ditët e republikës,
shumë mallra të importuara do të kishin kaluar nëpër Ostia..
Kjo pikturë e shekullit të XVI-të nga Jacopo Ripanda përshkruan Betejën e Mylae. Në këndin e poshtëm të djathtë, ushtarët romakë mund të shihen duke hipur në një anije luftarake armike.
Ky bust përshkruan gjeneralin romak Scipio Africanus, i cili ishte kryesisht përgjegjës
për humbjen përfundimtare të Kartagjenës në Luftën e Dytë Punike.
Kjo pikturë e shekullit të 16-të nga Jacopo Ripanda përshkruan Betejën e Mylae. Në këndin e poshtëm të djathtë, ushtarët romakë mund të shihen duke hipur në një anije luftarake armike.
Madhështia e Scipio Africanus nga Bernardino Fungai përshkruan gjeneralin Romak
si një princ të Rilindjes. Piktura daton rreth fillimit të shekullit të XVI-të të erës sonë.
Varri i Arkimedit gjendet në Sirakuzë, Siçili. Makineritë e luftës së shpikësit grek
ndihmuan në mbrojtjen e qytetit kundër sulmit romak.
Kjo pikturë moderne pa datë përshkruan procesionin e fitores së Scipio pas
Betejës së Zamës në 202 p.e.sonë
Ky mozaik nga shekulli i dytë i erës sonë përshkruan kuajt që përdoren për të shirë grurin.
Pasuri të mëdha si ato të përshkruara këtu njiheshin si latifundia.
Në këtë ilustrim të shekullit të 18-të të erës sonë, tribuna Gaius Gracchus i
drejtohet asamblesë popullore.
Kjo skulpturë e relievit përshkruan një shitës romak
Kjo litografi e shekullit të 19-të në erën e errët përshkruan gjeneralin romak
Scipio Aemilianus duke parë shkatërrimin e Kartagjenës.
Ky bust përshkruan gjeneralin dhe burrin e shtetit romak Gaius Marius, i cili është i
njohur për reformat që i bëri ushtrisë romake
Ky detaj nga kolona e fitores së Marcus Aurelius përshkruan ushtarë romakë.
Ndryshimet e Mariusit kishin implikime afatgjata për ushtrinë romake.
Varret e mbretërve të rajonit antik të Pontusit ndodhen në këtë shpat mali në Turqinë verilindore. Veprimet e një mbreti të Pontus, Mithridates VI, çuan në luftë me Romën.
Tempulli i Herkulit Viktor u ndërtua në Forum Boarium, Romë, rreth vitit 120 p.e.sonë.
Kjo pikturë e shekullit të 19-të e erës sonë nga Karl von Piloty përshkruan vrasjen e
Julius Caesar në senat..
Kjo skulpturë e kokës së Pompeut të Madh u bë gjatë jetës së gjeneralit.
Territori romak në fund të qeverisjes së Cezarit
Kjo statujë moderne që përshkruan rebelin skllav Spartacus ndodhet në Sandanski, Bullgari,
e cila besohet të jetë vendlindja e Spartacus.
Në këtë afresk të shekullit të XIX-të, nga Cesare Maccari, Cicero denoncon
tradhtarin Catiline në senat.
Në këtë ilustrim të shekullit të 20-të të erës sonë, ushtritë e Jul Cezarit kalojnë
lumin Rubikon gjatë rrugës për në Romë.
Kleopatra dhe Oktaviani nga piktori italian i shekullit të 17-të Il Guercino përshkruan
mbretëreshën egjiptiane të gjunjëzuar para gjeneralit romak.
Ky bust përshkruan gjeneralin romak Mark Antony, një anëtar i triumvitit të dytë
Kjo kokë bronzi, që përshkruan perandorin Augustus, daton rreth vitit 25 pes dhe u gjet në
Sudan. Arkeologët besojnë se figura u vodh gjatë një sulmi në Egjiptin Romak..
Aleksandria, rrënojat e së cilës tregohen këtu, ishte porti kryesor i provincës romake të Egjiptit. Egjipti u aneksua gjatë sundimit të Augustit.
Kjo statujë prej mermeri e Augustit daton në shekullin e parë të erës sonë. Isshtë një kopje e një statuje të hershme që është bërë gjatë jetës së tij.
Ky afresk zbukuron murin e një vile që dikur i përkiste gruas së Augustus, Livia.
Poeti romak Horace, afresk të shek.XVI-të, ishte vetëm një nga një numër shkrimtarësh që lulëzoi nën Augustus.
Kjo statujë përshkruan Ovidin, një nga më të mirët e të gjithë poetëve romakë. 
Në këtë pikturë të shek. XVI-të nga Federico Barocci, Enea mbart babanë e tij Anchises nga qyteti i djegur i Trojës.
Ara Pacis Augustae u krijua për të festuar kthimin e Augustit në Romë pas fushatave në
Gali dhe Spanjë.
Ky reliev nga Ara Pacis Augustae përshkruan një procesion të senatorëve..
Ky bust mermer bashkëkohor, me madhësi jetësore, është një portret i Neronit, ndoshta perandorit më famëkeq të dinastisë Julio-Klaudiane.
Ky portret prej mermeri i Tiberit u skalit në IV për të festuar birësimin e perandorit të ardhshëm nga Augustus.
Dhjetëvjeçarin e fundit të jetës Tiberius e kaloi në mërgim në ishullin Capri, i cili ndodhet në
Gjirin e Napolit.
Kjo statujë e Caligula u gdhend në shekullin e parë. Gërmimet në pallatin e Caligula në Romë kanë konfirmuar raportet antike se ndërtesa ishte e lidhur me një tempull..
Caligula është vrarë nga Garda Pretoriane në këtë ilustrim nga një botim i shek.të XVIII-të të Historisë së Popullit Hebre, i shkruar nga Josephus Flavius rreth 30 vjet pas vrasjes në shekullin e XVIII-të
Klaudi ishte një perandor dijetar dhe efektiv i cili ishte megjithatë shumë jopopullor
me nënshtetasit e tij.
Apoteoza e Klaudit është një kamo e bërë nga sardoniksi e vendosur në një kornizë
ari të smaltuar.
Kjo pikturë e shek. XVI-të nga arti flaman Joachim Patinier përshkruan Charon duke
trasuar të vdekurit përtej lumit Styx.
Në këtë gravurë të shek. XVII-të, të krishterët vriten si pjesë e persekutimit të Neronit
pas zjarrit në Romë.
Artisti venecian i Rilindjes Luca Giordano pikturoi Vdekjen e Senekës në 1680.
Sipas historianit Tacitus, Seneca vdiq ngadalë pasi preu kyçet.
Kjo skulpturë e shek. XIX përshkruan mbretëreshën britanike Boudicca, e cila udhëhoqi
n​​jë rebelim kundër Romakëve në shekullin e parë..
Kjo përkrenare e gladiatorit prej bronzi u gjet në Pompei dhe daton në shekullin e parë
Kjo statujë prej mermeri e perandorit Hadrian u gdhend në shekullin e dytë,
për të festuar fitoret e tij mbi barbarët.
Perandoria romake në shtrirjen e saj më të madhe.
Afresk nga Pompei tregon perëndeshën Venus duke peshkuar. Qyteti i shkatërruar është burim kryesor i informacionit në lidhje me pikturën romake..
Harku i Trajanit, i ndërtuar në 114 nga senati për nder të perandorit, qëndron ende në Benevento në Italinë qendrore.
Ky detaj nga lehtësimet në Kolonën e Trajanit tregon ushtarë romakë që sulmohen nga
dakët në v.106.
Kolona e Trajanit ngrihet 100 metra (30.5 m) mbi rrënojat e Forumit të Trajanit në Romë. Kolona përmban një bandë spirale lehtësimesh që ilustrojnë skena nga fushata e perandorit kundër dakëve.
Muri i Hadrianit shtrihej 73 milje (117.5 km) në të gjithë Britaninë e Veriut, me kala në intervale të rregullta për garnizonet Romake.
Kjo statujë e Antoninus Pius, e krijuar në shekullin e dytë të es, tregon perandorin duke bërë një gjest shpërndarjeje, sikur të ishte duke mbajtur një fjalim zyrtar..
Në këtë gdhendje të krijuar rreth vitit 180 të e.s. në Romë, barbarët e mundur kërkojnë mëshirë nga perandori Marcus Aurelius.
Ky lehtësim nga një sarkofag përshkruan një këpucar në punë..
Kjo forca të blinduara i përkisnin një lloji të gladiatorëve të njohur si një sekretar. Sekretari
zakonisht luftonte kundër një retiarius, i cili ishte i armatosur me një trident dhe një rrjetë.

 

info@balkancultureheritage.com