Porta e Luanit
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Porta e Luanit

Porta e Luanit

Porta e Luanit ruan të plotë korridorin antik me gjatësi 4,30 m dhe lartësi 3,40 m, i cili mbulohet nga arkitrarë guri të vendosur mbi konsola, njëlloj si porta Skea. Në ndryshim me Portën Skea, që përsëriste një skemë të hershme ballore, Porta e Luanit paraqet një nga përdorimet më të hershme të skemës tërthore e cila bëhet zotëruese në fortifikimet e periudhës së ekspansionit ,pëps (380-350 p.Kr) si në Çukën e Ajotit, Foinike, Bylis etj. Një tip porte tërthore përfaqëson edhe Porta Veriore, ndërsa Porta Perëndimore ka qenë ndërtuar sipas skemës së Portës Skea, me pamjen ballore dhe me një bastion në krahun e majtë të hyrjes.

info@balkancultureheritage.com