Prytaneioni
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Prytaneioni

Prytaneioni

Në perëndim të tempullit të Asklepit, sheshi i shtruar me pllaka të mëdha gëlqerore ka qenë kufizuar në shek. III p.Kr. me një ndërtesë katërkëndëshe me përmasa 13.90 x 13.76 m. Qendrën e saj e zinte oborri katërkëndësh 5.90 x 4.85 m, që qarkohej nga një kolonadë jonike. Peristili i krijuar rreth tij, në formën e një korridori me gjerësi 3.90 m, përbënte të vetmen hapësirë të ndërtesës, e cila komunikonte nga lindja me sheshin. Kjo formë e thjeshtë e monumentit sugjeron edhe funksionin e parë të ndërtesës si një prytaneion. Ndërtimi i saj lidhet me periudhën e autonomisë së Koinonit të Prasaibëve, duke qenë seli e strategut të koinonit. Në shekullin I p.Kr. ndërtesa është transformuar, duke u ndarë në disa ambiente me mure të teknikës tipike romake opus reticulatum. Një mbishkrim i madh latin me gërma bronzi, dikur të fiksuara mbi pllakat para ndërtesës, lidhet me emrin Domitius Ahenobarbus Ero dhe e lidh rindërtimin e prytaneionit dhe shtrimin e sheshit me kontributin e këtij personi midis viteve 16-12 p.Kr.

info@balkancultureheritage.com