Qeramika
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Qeramika

Materiali që do të paraqesim më poshtë vjen kryesisht nga gërmimet tona te banesa no. 1 , e njohur me emrin "Pallati" dhe ajo no. 9, ose "Banesa në shkëmb". Shtresa kulturore që mbulonte këto dy banesa, siç kemi thënë, ishte prekur në pjesën më të madhe, nga gërmimet e Misionit Arkeologjik Italian. Në këto rrethana, ne trashëguam një sipërfaqe të kufizuar, që u kishte shpëtuar gërmimeve të mëparshme. Te "Pallati", këtë fat e kishte pësuar oborri i vogël para kësaj banese, ndërsa te "Banesa në shkëmb", pjesa lindore e saj në kthinat "B" e "D". Qeramika e depozituar në këto pjesë paraqitet shumë e fragmentuar dhe në asnjë rast nuk përfaqësohet nga objekte të plota. Megjithatë, ajo është në përgjithësi e lexueshme dhe jep mundësi për klasifikim tipologjik dhe kronologjik të saj. Ndërkaq, varfëria materiale mbetet një minus, që kufizon në mënyrë të ndjeshme përpjekjet për një vlerësim të plotë të jetës në këto banesa.

info@balkancultureheritage.com