Qyteti në Treport
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Qyteti në Treport

Qyteti në Triport (Aulona), ndodhet në skajin verior të gjirit të Vlorës, ku një varg i ulët kodrinor që vazhdon prej veriut në jug shtyhet deri në buzë të detit. Në veri të tij gjendet laguna e Nartës, në perëndim dhe jug deti, ndërsa në lindje, ndërmjet tij dhe një vargu kodrinor paralel me të gjendet një truall i sheshtë (rreth 1 x 0, 6 km). Kodra më jugore e vargut, 85 m e lartë, në perëndim dhe jug rrëzohet thikë në det. Në lindje, ku gjenden burime uji të pijshëm, ajo bie me një shpat 30-35°, të përshtatshëm për ndërtimin e banesave, ndërsa në veri një qafë e bashkon me vargun në vazhdim.

Qyteti në Triport (Aulona), ndodhet në skajin verior të gjirit të Vlorës, ku një varg i ulët kodrinor që vazhdon prej veriut në jug shtyhet deri në buzë të detit. Në veri të tij gjendet laguna e Nartës, në perëndim dhe jug deti, ndërsa në lindje, ndërmjet tij dhe një vargu kodrinor paralel me të gjendet një truall i sheshtë (rreth 1 x 0, 6 km). Kodra më jugore e vargut, 85 m e lartë, në perëndim dhe jug rrëzohet thikë në det. Në lindje, ku gjenden burime uji të pijshëm, ajo bie me një shpat 30-35°, të përshtatshëm për ndërtimin e banesave, ndërsa në veri një qafë e bashkon me vargun në vazhdim.

Fortifikimi

Qyteti në Triport (Aulona), ndodhet në skajin verior të gjirit të Vlorës, ku një varg i ulët kodrinor që vazhdon prej veriut në jug shtyhet deri në buzë të detit. Në veri të tij gjendet laguna e Nartës, në perëndim dhe jug deti, ndërsa në lindje, ndërmjet tij dhe një vargu kodrinor paralel me të gjendet një truall i sheshtë (rreth 1 x 0, 6 km).

Kodra më jugore e vargut, 85 m e lartë, në perëndim dhe jug rrëzohet thikë në det. Në lindje, ku gjenden burime uji të pijshëm, ajo bie me një shpat 30-35°, të përshtatshëm për ndërtimin e banesave, ndërsa në veri një qafë e bashkon me vargun në vazhdim.

Skela

Në skajin jugperëndimor të kodrës së Triportit vazhdon për 250 m në drejtim të jugut një gjuhë shkëmbore 3 - 20 m e gjerë. Shkëmbinjtë e gjuhës që ngrihen 0,5 - 1 m mbi nivelin e detit luajnë rolin e një valëthyesi natyral dhe krijojnë një zonë të mbrojtur mirë prej dallgëve. Në pjesën nënujore të shkëmbit, mbi tabanin ranor, ndodhen blloqe drejtkëndëshe prej formacioni ranor. Foletë në pjesën sipërfaqësore të shkëmbit dëshmojnë se gjuha shkëmbore shërbente si bazament për ndërtimin e bankinës. Gjetjet nënujore tregojnë se skela ka qenë në përdorim që në shek. IV p.e.sonë.

E dhëna e Çelebiut (shek. 17) se “në perëndim të fshatit Zvërnec, në një shkëmb në buzë të detit, gjendet kështjella e Jengjeçit, prej së cilës ruhen vetëm rrënojat e mureve dhe një liman shumë i madh... Me gurët e tyre Sulltan Sulejmani ndërtoi Kalanë e Vlorës” vërtetohet nga gjetja e blloqeve identike me ata të Triportit në Kalanë e Vlorës.

Si të tillë blloqet e skelës, bashkë me ato të murit rrethues, janë çmontuar dhe transportuar lehtë me anije për ndërtimin e Kalasë buzëdetare të Vlorës.

Gjetjet arkeologjike

Gërmimet kanë sjellë materiale të periudhës së bronzit, periudhës së parë të hekurit (kupa tip Bloesch/ 520- 490 p.e.sonë) dhe fragmente enësh të viteve 430- 420 p.e.sonë Materiali qeramik i fazës qytetare ka si terminus ante quem shek. 3 p.e.sonë.

Materiali qeramik nënujor i përket harkut kohor shek. IV-I p.e.sonë (luter korintik - shek. IV p.e.sonë-amfora të tipit olearia shek. I p.e.sonë) me mbizotërim të qeramikës shek III- II p.e.sonë Në 200 m largësi nga bregu, në skajin e shkëmbinjve të bankinës, në një thellësi 12 m, është gjetur një anije e mbytur transporti.

Togjet me skarcitete në rrafshin e qytetit të poshtëm dëshmojnë praninë e punishteve të qeramikës. Qeramika e ndërtimit mbart vula epigrafike me emrin e prytanit eponim dhe dy nëpunësve shoqërues. Qeramika më e re i përket tipit Terra Sigillata (shek. I-II).

Identifikimi

Qyteti në Triport ndodhet në një territor të përshtatshëm për zhvillim ekonomik dhe njëkohësisht në një nyje rrugësh detare dhe tokësore, në pikën më të afërt mes gadishullit italik dhe ballkanik.

Fragmentet e shumta të qeramikës së ambalazhit detar dëshmojnë tregtinë detare si një nga veprimtaritë kryesore ekonomike të qytetit, sasia e madhe e monedhave karakterin tregtar, ndërsa grepat e shumtë ushtrimin e peshkimit. Organizimin e rregullt shtetëror të modelit apoloniat e dëshmojnë vulat me prytan dhe dy nëpunës eponymë. Pas periudhës së lulëzimit në shek IV p.e.sonë- I e.sonë., jeta qytetare pushon, ndoshta si pasojë e kënetëzimit të lagunës së Nartës, për t’u zhvendosur rreth 8 km më tej, në truallin e zënë nga Vlora e sotme.

Fazën e dytë të Triportit hipotetikisht e identifikojmë me Throni-n, i cili sipas mbishkrimit të lexuar nga Pausania ndodhej buzë detit, në afërsi të maleve Keraune dhe u shkatërrua nga apoloniatët (Paus. 5, 22, 3 dhe 4). Më tej Triporti është identifikuar tradicionalisht me Aulonën e përmendur nga Ptolemeu si “qytet dhe skelë” (Ptolem. 3, 12) ndërkohë që Straboni (7 316) ndërmjet Apolonisë dhe Orikut vendos në bregdet Bylliaken. Nisur nga fakti se themelimi i këtij qyteti, me pasoja nega-tive ekonomike për Apoloninë dhe Orikun, nuk do tolerohej prej tyre nëse pas tij nuk do të qëndronte njësia e fuqishme Byline e përforcon mundësinë e identifikimit të Triportit me Bylliaken e Strabonit. Aulona e Ptolemeut dhe e itinerarëve rrugorë (TP 559-569, IA 323 10, 329 2, IB 608 10, 609 2, Hierocl 13 653 7, Rav 4 15„ 5 13) ka më tepër mundësi që t’i përkasë Vlorës së sotme, ku në shekujt e erës së re u zhvendos qyteti.

info@balkancultureheritage.com