Rrjeti rrugor dhe urat
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Rrjeti rrugor dhe urat

Fragmenti dëshmon për një urë me shtroje trungjesh dhe dërrasash mbi pilat e gurta, e cila mund të hiqej dhe vihej lehtë. Praninë e urave të tilla e dëshmojnë Dion Kasi, i cili flet për një urë që thyhet kur mbi të kalon ushtria e Pompeut, dhe Appiani, sipas të cilit gjatë marshimit nga Apollonia në Dyrrah Cezari “i shkatërroi tërë urat”. Vetëkuptohet se në një lëvizje kaq të ngutur mund të shkatërroheshin vetëm urat me shtresë druri. Ky tip ure përfaqësohet nga ura e Bogdanit, një nga urat e pakta të botës antike pararomake. Ura e cila ndodhet poshtë qytezës antike në Cerje, mbi një va në lumin e Vlorës, përbëhet prej katër pilave (këmbëve) me hapësirë drite 5 m nga njëra-tjetra. Dy pilat e brigjeve kanë formë trapezi dhe gjerësi 4 m, çka tregon se gjerësia e shtrojës dhe e rrugës ka qenë e konsiderue-shme, po 4 m. Nga këmbët në lumë, rolin e njerës këmbë e luan një shkëmb i rrafshuar për mbështetjen e shtrojës, ndërsa tjetra ka formën e një prizmi pesëkëndësh 7.50 m të gjatë, 3.20 m të gjerë dhe 4 m të lartë. Këmba është orientuar me majën e mprehtë kundër rrjedhës së ujit, në mënyrë që ta çajë atë, ndërsa nga pas është prerë rrafsh. Muratura izodomike me blloqe me faqe të sheshta, identike me muret rrethuese të qytetit, tregon se ura u ndërtua njëkohësisht me fortifikimin e qytetit, në kapërcyellin e shekujve IV/III p.e.s. Për përballimin më të mirë të presionit të ujit, blloqet e këmbëve të urës janë lidhur me ganxha hekuri me njëri-tjetrin.

info@balkancultureheritage.com