Skampini
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Skampini

Skampin (Elbasan) Kulla freskore e skajit JP e parë nga brënda

Skampini gjendet në një nyje strategjike, në pikën ku para se Via Egnatia të penetrojë nga ultësira bregdetare në luginën e Shkumbinit, me të vinë e lidhen gonxhe një sërë rrugësh të tjera. Falë kësaj pozite, Skampini u shndërrua nga një lokalitet (vicus), në një qendër ushtarako-qytetare ku u stacionua legjioni i vetëm i Epirit të ri, Legio Pseudocomitatensis Scampensis. Pas braktisjes së përkohshme në shek. 5, kastroja rindërtohet nga fundi këtij shekulli. Vulat e repertorit paleokristian në tullat e rifortifikimit: kryqe, zogj, delfinë, etj. tregojnë se rindërtimi u krye nën përkujdesjen e peshkopit të qytetit.

Legjioni strehohej në Kastron me përmasa 308 x 348 m të rrethuar prej muresh të fuqishëm 1.3 km të gjatë, 3 m të gjerë, dhe 12 m të lartë. Muret qarkoheshin prej një hendeku 3 të thellë të mbushur me ujë dhe përforcoheshin prej 26 kullash trekatëshe, në formë U-je në meset dhe freskoreje në anët. Shkallët për në shtegun e kalimit, nuk kalonin brenda kullave, por jashtë tyre, mbi harqe të lartë.

Në Kastron e orientuar sipas pikave kardinale të horizontit, të fusnin katër hyrje, nga një në secilin mes të brinjëve. Ndërmjet hyrjeve lindore dhe perëndimore të mbrojtura me dy kulla dhe të pajisura me oborr të fortifikuar kalonte dekumana traseja e së cilës përputhej me rrugën Egnatia. Kardoja, rruga veri-jugë, kalonte përmes kullave kuadratike të hyrjeve veriore dhe jugore . Në këtë mënyrë syprina e kastros ndahej në katër çereke, kuartall-e, ku gjendeshin kazermat, banjat, tempujt dhe ndërtesat e tjera të legjionit. Në të kundërt nekropoli gjendej jashtë kastros, në të dy anët e rrugës Egnatia.

info@balkancultureheritage.com