Skela
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Skela

Në skajin jugperëndimor të kodrës së Triportit vazhdon për 250 m në drejtim të jugut një gjuhë shkëmbore 3 - 20 m e gjerë. Shkëmbinjtë e gjuhës që ngrihen 0,5 - 1 m mbi nivelin e detit luajnë rolin e një valëthyesi natyral dhe krijojnë një zonë të mbrojtur mirë prej dallgëve. Në pjesën nënujore të shkëmbit, mbi tabanin ranor, ndodhen blloqe drejtkëndëshe prej formacioni ranor. Foletë në pjesën sipërfaqësore të shkëmbit dëshmojnë se gjuha shkëmbore shërbente si bazament për ndërtimin e bankinës. Gjetjet nënujore tregojnë se skela ka qenë në përdorim që në shek. IV p.e.sonë.

E dhëna e Çelebiut (shek. 17) se “në perëndim të fshatit Zvërnec, në një shkëmb në buzë të detit, gjendet kështjella e Jengjeçit, prej së cilës ruhen vetëm rrënojat e mureve dhe një liman shumë i madh... Me gurët e tyre Sulltan Sulejmani ndërtoi Kalanë e Vlorës” vërtetohet nga gjetja e blloqeve identike me ata të Triportit në Kalanë e Vlorës.

Si të tillë blloqet e skelës, bashkë me ato të murit rrethues, janë çmontuar dhe transportuar lehtë me anije për ndërtimin e Kalasë buzëdetare të Vlorës.

info@balkancultureheritage.com