Stadiumi
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Stadiumi

Pamje e akropolit të Amantia. Në plan të parë stadiumi.
Stadiumi i Amantia. Gjysma e parë e shekullit III para Krishtit

Monumenti më i ruajtur është stadiumi i ndërtuar rreth 150 m jashtë mureve rrethuese, në një tarracë natyrore në lindje të qytetit.

Shkallët e gurta, të vendosura në formë potkoi të zgjatur, ndiqnin një pistë 12,50 m të gjerë, të ruajtur për rreth 55 m. Në njërin krah, të mbështetur në faqen e kodrës, kishte 17 shkallë, kurse në krahun tjetër, të ngritur mbi një mbushje dheu, kishte vetëm 8 shkallë. Shkallët, me gjerësi 0.60 m dhe lartësi 0.30 m, shërbenin për uljen e spektatorëve. Në faqet vertikale të ndenjëseve kanë qenë gdhendur emra funksionarësh si Iparhos, apo personash: Sokrates, Apollonos. Ndërtimi i stadiumit i takon mesit të shek. III p.e.sonë.

info@balkancultureheritage.com