Stoa A
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Stoa A

Stoa A

Kompleksi i monumenteve të periudhës perandorake romake, i orientuar rigorozisht sipas pikave të horizontit. ka qenë ndërfutur në një kompleks më të lashtë monumentesh të ndërtuara lirshëm rreth sheshit të agorasë në shek. IV-III p.Kr. Nga lindja dhe veriu ky shesh kufizohej me një radhë muresh mbajtëse që pengonin njëkohësisht shkarjen e dherave të kodrës drejt tij, në sajë të trajtimit në formë të nisheve gjysmërrethore. Atyre u bashkëngjiteshin edhe dy stoa që shërbenin si vende takimi dhe diskutimesh për qytetarët. Nga e para, që ka qenë mbuluar pjesërisht nga biblioteka e kohës perandorake romake, ruhet mjaft mirë stilobati me blloqe të zbukuruara me shenja apotropeike, si dhe kolonat dorike me diametër 0.52 m, të gjetura in situ. Hapësira prej 5 m pas kolonadës, e cila shërbente për shëtitjen e njerëzve, mbyllej nga një mur me nishe gjysmëcilindrike, që i vishej kodrës. Ruhen tri prej tyre me diametër 5,50 m, të ndara nga ballë 2,50 m të gjerë. Disa elemente arkitektonike të gjetura gjatë gërmimeve tregojnë se shëtitorja kishte edhe një kat të dytë. Ndërtimi i saj ka qenë bërë në gjysmën e dytë të shek.IV p.Kr.

info@balkancultureheritage.com