Sulltan Mustafai IV 1807-1808
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Sulltan Mustafai IV 1807-1808

Në vitin 1807, fronin e Selimit III e mori Mustafai, që nuk kishte një arsimim për t'u lakmuar dhe u detyrua të mbante marrëdhënie të mira me ata që e rrëzuan Selimin nga froni. Mbështetësit e Nizam-ë Xhedidit, nga ana tjetër, kishin mbë-shtetur Alemdar Mustafa Pashanë e Rusçukut, i cili kishte qenë ushtar jeniçer, por, që në vitin 1221/1806 ishte ngritur në rangun e vezirit, pas suksesit së tij në betejat kundër rusëve. Ndërkohë që Ordu-ju Hymajun ishte nisur nga Edreneja drejt Stambollit, Alemdari iu bashkua ushtrisë së Sadrazamit me 16.000 ushtarë. Përpara se të hynin në Stamboll, ushtria dërgoi Haxhi Ali Again për të ekzekutuar Kabakçë Mustafain, që në atë kohë kishte nën administrim Bosforin. Më pas, Alemdar Mustafa Pasha, në vitin 1223, mori kontrollin e Stambollit me 15.000 ushtarëve. Ai planifikoi të risillte në fron Selimin III, por, gjatë përpjekjeve për të siguruar pozitën e tij, Sulltan Mustafai urdhëroi ekzekutimin e menjëhershëm të Selimit dhe Shehzade Mahmudit, por kur Selimi u vra, Mahmudi arriti të arratisej. Ky i fundit, në vitin 1808, mori fronin e Sulltanit osman dhe caktoi Alemdarin si Sadrazamin e tij.

info@balkancultureheritage.com