Teatri
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Teatri

Teatri i Orikum; e ndërtuar në mes të shekullit III p.e.sonë, dhe e rindërtuar
Në shekullin I e.sonë

Teatri ndodhet në anën lindore të qytetit, me skenën e orientuar nga lindja. Prej teatrit është zbuluar vetëm orkestra dhe pjesërisht cavea. Orkestra gjysmërrethore (diametri 9,40 m) dhe e mbuluar me pllaka guri qarkohej nga kanali i largimit të ujërave. Anash saj vijonin dy korridoret e hapura për kalimin në teatër.

Orkestra ndahet prej cavea-s nga një xokol 1,57 m i lartë. Cavea ndahet në dy meniana, e para e gdhendur në shkëmb dhe tjetra e mbështetur mbi një konstruksion mbajtës muresh perimetrale dhe rrezore të cilat krijonin seksione të mbushur me dhe. Cavea përbëhet prej shkallëzimeve (0,16 x 0,8- 1 m) për vendosjen e ndenjësve prej guri me profil të lakuar (0,40 x 0,50 m) dhe cyma reversa. Ndenjëset janë punuar një cope me mbështetësen e pjerrët të shpinës.

Për kalimin e spektatorëve shërbenin dy korridore, në fillim të cavea-s dhe në ndaijen e menianave dhe 3 shkallë (1 m). Fillimet e tyre dhe mbështetëset e dorës së ndenjësve të radhës së parë janë zbukuruar me putra sfinksi. Bazuar në gjurmët e sotme, teatri ka pasur kapacitet rreth 600 spektatorë, çka e bën rolin e tij real të paqartë. Gjetjet dhe arkitektura e datojnë atë në shek. I.

info@balkancultureheritage.com