Teatri
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Teatri

Teatri

Shënonte fundin e Agorasë në anën perëndimore. Monumenti është gërmuar pjesërisht duke nxjerrë në dritë orkestrën dhe proskenën, ndërsa shkallarja, hyrjet dhe skena sapo kanë filluar të zbulohen. Shkallarja me diametër rreth 100 m, ku mund të uleshin rreth 10000 shikues, ka qenë mbështetur në faqjen e kodrës, duke ngritur në mënyrë artificiale një ledh për vendosjen e krahut veriperëndimor. Në qendër të saj është orkestra me diametër 35 m e qarkuar nga një kanal për mbledhjen e ujërave të shirave.

Proskena e teatrit 6,50 m e gjerë dhe 12,30 m e gjatë është trajtuar në odrin jonik me një antablement të ulët mbi pilastra. Në pjesën veriore janë zbuluar një radhë kolonash dorike që i takonin, me sa duket. një portiku 5 m të gjerë që qarkonte nga jashtë skenën, sipas një modeli të njohur edhe në Bylis.

I ndërtuar në gjysmën e parë të shek.III p.Kr.. teatri vazhdoi të përdorej edhe në kohën perandorake, kur u bënë rindërtime në orkestër dhe në skenë. Nga kjo periudhë janë ruajtur disa pjesë të frizit dorik të zbukuruar me bukranion, kantar dhe rozeta, që gjenden sot në portikun e muzeut. Në periudhën e vonë antike teatri u braktis dhe në shek.XIII blloqet e shkallareve të tij u përdorën për ndërtimin e kishës së Shën Mërisë.

info@balkancultureheritage.com