Teatri
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Teatri

Teatri i qytetit antik të Klosit, mesi i shekullit III - II para Krishtit

Vendi për ndërtimin e teatrit të Klosit ka qenë hapur në një formacion shkëmbor, ndërsa krahu lindor i shkallares ka qenë vendosur mbi një ledh artificial të mbajtur nga analema. Nga shkallarja ruhet mirë vetëm proedria me frona të gurtë, e veçuar me një korridor nga cavea.

Paraskena dhe skena dallohen nga gjurmët e tyre të gdhendura në shkëmb. Orkestra, me diametër 11,60 m dhe formë gjysmërrethi jo të plotë, po ashtu ka qenë e gdhendur në shkëmb. Teatri kishte gjithsej 15 shkallë, ku mund të zinin vend rreth 800 - 1000 spektatorë. Në murin e analemës lindore janë gdhendur 14 dekretet për dhënien e qytetarisë, që datohen në gjysmën e dytë të shek. III p.Kr. Ndërtimi i teatrit datohet në mesin e shek. III p. Kr.

info@balkancultureheritage.com