Temenosi
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Temenosi

Përveç tempullit të mësipërm në sipërfaqen një-hektarëshe të kodrës janë gjetur altarë, kolona dhe mbishkrime votive kushtuar hyut Asklep. Kjo e dëshmon atë temenos, areal të shenjtë kushtuar perëndive.

Në shek IV p.e.s. ky areal u qarkua plotësisht: Në lindje prej murit rrethues të qytetit, nga perëndimi prej portikut (Apollonia 2), ndërsa në jug prej një muri 4 m të lartë, të rindërtuar në shek. III. p.e.s. Muri është ndërtuar me blloqe të rrafshët kuadratikë me kornizë të sheshtë, të cilët mbartin monogramin A (Damosia, e popullit), çka tregon se temenosi u ndërtua me fondet e bashkësisë qytetare.

Muri shërbente dhe për tarracimin e sheshit ku gjendej obelisku paraboloid, omfalioni që simbolizonte kërthizën e botës, kryeqendrën e saj.

info@balkancultureheritage.com