Tempulli i Apolonit
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Tempulli i Apolonit

Tempulli i Apolonit

Në majën e kodrës me kuotë 104 janë gjetur pjesë arkitektonike që provojnë se tempulli është ndërtuar në ordrin dorik. Më e rëndësishmja ndër to është një pjesë frizi prej guri gëlqeror të Akrokerauneve me paraqitjen e amazonomahisë, që datohet rreth vitit 525 p.Kr. Përdorimi i një elementi jonik, siç është frizi me skenë të pandërprerë në një tempull dorik, ndeshet në të njëjtën kohë në Magna Grecia (Cavallino) dhe Azinë e Vogël (Assos).

Ana jugore e kodrës ka qenë rrethuar me një mur dekorativ, i cili kufizonte sipërfaqen e shenjtë të temenosit. Aty është ruajtur mjaft mirë edhe porta monumentale me hark të rremë, të mprehtë, tipik për arkitekturën Apoloniate. Përpara portës, në të djathtë, ngrihet mbi një bazament cilindrik obelisku, simbol i Apolonit Agieus. Paraqitjen e obeliskut e ndeshim në monedhat prej bronzi të qytetit që pas mesit të shek.III p.Kr. Ai ndeshet gjithashtu në Ambraki dhe koloni të tjera korintase.

info@balkancultureheritage.com