Tempulli i Shtyllasit
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Tempulli i Shtyllasit

Tempulli i Shtyllasit

Shtylla e vetme dorike me lartësi 6,83 m dhe diametër 1,42 m, që ka mbetur nga ky tempull, të tërheq vëmendjen mbi kodrën e parë në jug të Apolonisë.

Vrojtimet kanë bërë të mundur të kuptohet forma e dikurshme e tempullit si një peripter heksastil. Gjashtë kolona në ballë dhe njëmbëdhjetë anësore rrethonin naosin me përmasa 10 x 22 m. Hyrja nga verilindja, paraprihej nga një pronaos midis dy anteve dhe katër kolonave, njëra prej të cilave është ajo që ruhet sot. Tempulli ka qenë ndërtuar rreth vitit 480 p.Kr., duke përdorur gurin e Akrokerauneve për blloqet dhe shtyllat. Nuk dihet perëndia së cilës i kushtohej tempulli.

info@balkancultureheritage.com