Thesaurosi
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Thesaurosi

Monumenti i zbuluar nga Ugolini, gjendej në pjesën lindore të agorasë dhe ishte shkatërruar pjesërisht nga ndërtimi mbi të i një kishe paleokristiane, që kishte përdorur ambientin kryesor si baptister.

Si rrjedhim ishte e vështirë të përcaktohej forma dhe funksioni fillestar i tij. Ugolini propozoi një ambient pa çati, i cili lidhej në krahun lindor me një shkallare me tre rradhë ndenjësesh dhe kishte përpara një shesh të kufizuar, të shtruar me pllaka. Sipas tij monumenti ishte një thesauros i ngritur në shek. IV p.e.sonë. si dhuratë nga një qytet tjetër. S. De Maria ka propozuar rikonstruksionin hipotetik si një tempull dorik prostil me përmasa 6 x 6.80 m, të ngjashëm me tempullin e Afërditës në Dodonë. Vendosja brenda një oborri katërkëndësh të qarkuar me mure, krijon një lidhje tjetër me Dodonën, pikërisht me sanktuarin e Zeusit.

info@balkancultureheritage.com