Tyrbja e Haxhi Hamzait
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Tyrbja e Haxhi Hamzait

Në rrugën e veçantë, e cila vazhdon të jetë në lagjen e begatë të mëparshme të pazarit, disa qindra metra larg xhamisë së Plumbit, ndodhet akoma një tyrbe e thjeshtë katrore. Ndërtesa është e mbuluar nga një kube me një çati që shkëlqen e që ka një shtresë me tjegulla.

Muret me një mjeshtëri të dobët janë të mbuluar me një shtresë të trashë suvaje.

Mbi dritaret, në murin përballë rrugës, gjendet akoma një mbishkrim osman, i cili përshkruan ndërtimin e kësaj tyrbeje në një mënyrë gjuhësore shumë të rrallë:

Në një përkthim shqip, për të treguar veçoritë e tekstit, lexojmë: E pikturuar

1)            Themeluesi besimtar, me emër (...?) Haxhi Hamza Beg

2)            kupola e saj (?) është ndërtuar në vitin 1193

Përkthimi i kuptueshëm do të përmbante fjalët:

Themeluesi besimtar Haxhi Hamza e ndërtoi këtë kube në vitin 1193; ajo është lyer dhe riparuar me shpenzimet e vakëfit të H.H në vitin 1226.

info@balkancultureheritage.com