Udhëtimi i Abdylazizit në Evropë
Qyteti antik
~Foustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Roma Mbretërore
~Shaban Dervishi
Republika e hershme
~Shaban Dervishi
Zgjerimet e para të Romës (753 – 350 para Jezu Krishtit)
~Akademia e Shkencave e Shqipërisë, Instituti i Arkeologjisë
V
XV
XX
Shqipëria Arkeologjike
~Muzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Në pranverë të vitit 1396
~Oliver Jans Schmitt
Republika detare e Venedikut
~Oliver Jens Schmitt
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Bylisi
~Neritan Ceka, Skënder Muçaj

Udhëtimi i Abdylazizit në Evropë

Perandori francez, Napoleoni III, ftoi Sulltan Abdylazizin në Paris, me rastin e Panairit Ndërkombëtar të Parisit, dhe i parashtroi atij, nëpërmjet ambasadorit të tij në Stamboll, mundësinë e shfrytëzimit të kësaj rrethane të përshtatshme për fuqizimin e paqes së përgjithshme. Në atë kohë, problemi i Kretës iu ishte bashkuar problemeve të rajonit të Ballkanit, dhe, për këtë arsye, Sulltani osman vendosi të shkonte. Ai u nis në Safer 1284/qershor 1867 në rrugë detare, mbërriti në Tulon dhe shkoi në Paris. Ai u prit nga perandori në stacion, por kur Napoleoni III i tha atij se mënyra më e mirë për të zgjidhur problemin e Kretës, ishte t'ia linte atë Greqisë, Abdylazizi iu përgjigj se: "Devlet-i Alijje, pasi luftoi për 27 vjet dhe pasi kishte sakrifikuar kaq shumë shpirtra, arriti të aneksonte ishullin; unë nuk pranoj asnjë propozim për ta dorëzuar këtë ishull dhe jam i vendosur të luftoj deri në fund për hir të tij." Pas kësaj deklarate të sulltanit, perandori hoqi dorë nga propozimi i tij. Dhe disa ia atribuan këtë fjalim Fuad Pashait, që ishte i famshëm për shpejtësinë e përgjigjeve të tij; kur ai u pyet gjatë një bisede miqësore për çmimin e shitjes së Kretës, ai. ia ktheu: "I njëjti çmim me të cilin e blemë!

Sulltan Abdylazizi shkoi dhe në Londër, ku takoi Mbretëreshën Viktoria. Kryeministri britanik, Palmerston (Palmer-stone), që e kishte kthyer në parimin e tij dhënien e mbështetjes për Devletin Osman kundër Rusisë, kishte ndërruar jetë dy vite më parë. Sulltani vizitoi shtëpinë dhe familjen e tij; kjo sjellje besnikërie pati një ndikim mjaft të mirë për opinionin publik. Sulltan Abdylazizi u kthye nëpërmjet Brukselit, Vjenës dhe Vamës në Rebi'ulahir 1284/gusht 1867.

info@balkancultureheritage.com